
“Muntele care ne uneste” – eveniment co-organizat de MRBM & HOLTIS impreuna cu PARCUL NATIONAL CALIMANI, si cu participarea si sprijinul TASULEASA SOCIAL&VMT, Asociatia SALVAMONT TOPLITA CALIMAN, cat si al Autoritatilor Sucevene si Harghitene.
Data de 30 iunie nu este deloc una intamplatoare, in contextul locului de desfasurare – masivul Calimani, cat mai ales in contextul sarbatoririi de catre toti romanii a Centenarului Marii Uniri.
In trecut (mai precis pana in anul 1914) se desfasura aici celebra manifestare romanaeasca – NEDEEA DIN CALIMANI.
Nedeea de la Călimani a fost o ampla manifestare naționalista a românilor din cele trei provincii istorice: Bucovina, Moldova şi Transilvania. Ea unea, în fiecare an, pe parcursul câtorva zile, romanii despartiti de realitatile politice de atunci.
Nedeea se desfăsura langa Rezervaţia Naturală „Sf. 12 Apostoli” (Sarbatoriti pe data de 30 iunie), în jurul bornei de hotar care despărţea Moldova de Bucovina şi Transilvania, pe actualul traseu tematic – Calea Sf 12 Apostoli (care din anul 2019 va deveni o competitie de alergare montana de sine statatoare).
Se transportau pe cai merinde pentru marea sărbătoare cat si diverse produse sau animale ce urmau să fie destinate schimbului. În acest cadru — sumar definit — în fiecare an, în ziua de 29 iunie, în prezenţa a mii de români, se deschidea nedeea. Targul si petrecerea durau uneori toată noaptea. Feeria peisajului de noapte, al nedeii, de altădată, a rămas de neuitat în memoria multor generaţii. În aceste condiţii se regăseau şi se închegau prietenii, oficiindu-se chiar şi numeroase căsătorii. În timpul horelor, se auzeau cîntece şi strigături de chemare la luptă pentru unitate naţională.