Proiect

Proiect

Ce inseamna schiul de tura?

Schiorii urcă pe schiuri unul în spatele celuilalt, fără ajutorul vreunei gondole sau teleschi. În fond, călătoria în sine este cea mai mare răsplată.

Popularitatea schiului de tură este în continuă creștere. Să ajungi într-un colț uitat de lume, să simți efortul fizic depus pentru a ajunge în vârf: acestea sunt lucruri care îi dau o senzație incredibilă de libertate oricărui schior de tură. Și după tot efortul depus răsplata este imensă, începând cu peisajele care îți taie respirația. Nu-i așa că știi exact la ce ne referim?

Urcând dimineața devreme prin pădure, poți zări chiar vreo căprioară sfioasă sau urmele vreunui iepure care a traversat pârtia doar cu câteva momente înaintea ta. Întâlniri cu adevărat memorabile. Întâlniri pe care schiorii de tură le cunosc prea bine. Te invităm și pe tine să te bucuri de magia unor astfel de momente petrecându-ți vacanța la noi în CĂLIMANI.

Proiectul la care va invitam cu mare placere este:

Crearea primului domeniu schiabil “DE TURA”, de inaltime din Romania, PE VERSANTII nordici si estici al minunatului masiv Calimani (sunt si conditii, chiar pe fondul temutei “incalziri globale”, cat si acorduri de principiu si vointa inclusiv publica, cel putin la nivel declarativ);

Prin acest minunat proiect promovam tot ce inseamna miscare in aer liber montan – schi de tura (cu componentele sale schi alpin si schi fond), nordic walking, trail, alpinism, turism ecvestru etc.

Scurta Definitie a conceptului – SCHIUL DE TURA este combinatia perfecta si spectaculoasa dintre cele mai cunoscute SPORTURI DE IARNA – schiul fond si schiul alpin.

Initierea si pregatirea copiilor, cat si a tinerilor (de toate varstele) se va face prin invatarea schiului fond si a celui alpin pe pistele si partiile “scoala” proprii.

De asemenea, schiul de tura ofera posibilitaea unica de a imbina adrenalina coborarilor off-piste (in powder – pe trasee marcate cu acelasi cod de dificultate ca al partiilor amenajate cu ratrack-ul – negru, rosu, albastru, verde) cu contemplatia miraculoaselor peisaje din zona, atunci cand deplasarea se face in stilul clasic specific schiului fond. In acest din urma caz se ofera si posibilitatea abordarii relativ noului concept de “photo-hunting”.

In jurul si in sprijinul acestui proiect pot fi create o multime de alte proiecte in zonele limitrofe al Masivului Calimani (in cazul nostru), de natura sa propulseze comunitatile din zona, sa le scoata dintr-un semi-anonimat nemeritat si sa le aseze impreuna cu oamenii minunati care le compun pe o harta selecta a zonelor schiabile din Romania si din aceasta parte a Europei.
Trebuie depasita si facuta uitata odata pentru totdeauna ideea total gresita ca schiul, cat si celelalte minunate sporturi conexe de iarna si nu numai, ar fi unele dificile, exclusiviste, “scumpe”. Cu buna vointa si cu buna credinta pot fi transformate relativ usor in ceea ce odinioara se intitulau – Sporturi de masa.

S-a dus de mult vremea turismului de week-end bazat (exclusiv) pe gratare, bere si muzica (de multe ori de o calitate indoielnica).
Daca dorim sa (re)devim o societate, natiune (termen aproape disparut) SANATOASA si NORMALA se impune in mod imperios si cu prioritate “0” sa ADOPTAM DE URGENTA “TURISMUL ACTIV si CIVILIZAT”, pe care, ulterior, sa il transformam treptat, in mod de viata.
IN ACEST SENS NOI, CEI CARE AM CONSTIENTIZAT CA MISCAREA SANTOASA IN NATURA SANATOASA INSEAMNA EFECTIV VIATA, SUNTEM DATORI SA PREZENTAM ACEASTA SOLUTIE SEMENILOR NOSTRI, EVIDENT CU RESPECTAREA UNOR REGULI CLARE SI PRECISE.

ASTFEL, TURISTUL ROMAN (SI NU NUMAI) VA DEVENI UNUL INFORMAT, EDUCAT, CIVILIZAT, CARE ATUNCI CAND VINE CA OASPETE IN ACEASTA CASA MINUNATA (MASIVUL CALIMANI, IN CAZUL DE FATA) VA RESPECTA REGULILE SI VA FI, CU SIGURANTA, LA RANDUL SAU, RESPECTAT.

Pe langa acest nou concept de “DOMENIU SCHIABIL DECENT si IN ARMONIE CU NATURA” se vor dezvolta cu o rapiditate uimitoare multiple activitati economice de mica productie, servicii si comert, cu succes garantat si cu dezvoltare sustenabila, sigura si intr-un timp relativ scurt.

De asemenea, (re) invie si se dezvolta si mult amintitele (dar mai mult in teorie) traditii, obiceiuri si mestesuguri si mici productii din zona cvasi uitate.

Asadar, dragi prieteni, prin promovarea acestui sport spectaculos si generator de sanatate si de multiple alte beneficii, care este SCHIUL DE TURA, se reinstaureaza o pace durabila intre om si natura, deoarece impactul agresiv realizat DE CATRE OM prin tehnologiile si instalatiile ascensoare moderne in golul alpin, specifice schiului “clasic” este practic eliminat.

Ce ar trebui să ai în rucsac când faci schi de tură?

  • haine de schimb călduroase
  • jachetă rezistentă la vânt și umezeală
  • glugă și mănuși
  • o sticlă cu ceai puțin îndulcit
  • mici gustări precum banane, batoane de cereale, dextroză
  • o hartă a regiunii
  • ochelari de soare
  • cremă de protecție solară
  • echipamente de căutare și salvare în caz de avalanșă (lopată, emițător-receptor)
  • telefon mobil cu numere de urgență memorate
  • aparat de fotografiat